8 Načina Da Smanjite Troškove Studiranja II DEO


Za The Foresighter piše: Jovana Milić


Povezani članci: 8 Načina Da Smanjite Troškove Studiranja I DEO


II DEO


5. SMEŠTAJ, HRANA I GRADSKI PREVOZ

Za ljude koji ne žive u mestu u kom studiraju, dodatni troškovi odnose se na smeštaj, hranu, putovanja kući. Studentski domovi su popularan i povoljan izbor. Vrše se prijave na konkurs za smeštaj u studentskom domu, i u skladu od kapaciteta biraju se studenti. Nažalost, ne budu svi primljeni. Raspored po domovima bude poznat pre oktobra. Raspon novca koji treba izdvojiti razlikuje se za studente koji jesu i za one koji nisu na budžetu.

Smestaj za studente koji nisu na budžetu, u zavisnosti od doma do doma, bude i do četiri – pet puta skuplji nego za studente koji se školuju o trošku države. Faktori koji još utiču na cenu domskog smeštaja su: tip doma i lokacija, i tip sobe (jednokrevetna, dvokrevetna, trokrevetna, četvorokrevetna, petokrevetna).

Sledeća opcija je smeštaj u stanu/kući sa cimerima, jednim ili više. Naravno, tu je i samostalan život u stanu/kući, bez cimera. Potražnja za privatnim smeštajem je u toku upisnog roka i početkom oktobra jako velika, pa se na vreme bavite ovom temom.

Za one koji dolaze iz drugog grada, pripremanje hrane je još jedan izazov. Studentske menze su, uz domove, popularan izbor. Za simboličan novac možete imati ceo ručak. I u ovom segemntu, u povoljnioj poziciji su studenti koji su na budžetu: hrana u domovima je i do dva puta za njih povoljnija! Samostalno pripremanje hrane ili sa cimerima, donošenje hrane od kuće, ishrana u restoranima, brza hrana, samo su neki od načina studentske ishrane.

Cena mesečne karte za korišćenje gradskog prevoza razlikuje se od grada do grada, a za studente postoje povlastice u vidu niže cene.


Kako uštedeti?

Smeštaj sa cimerima omogućava deljenje računa, i to je svakako isplativo. Ta opcija ima svoje dobre i loše strane, treba na vreme iskalkuisati sve, a ne samo novac. Ishrana u studentskim menzama je povoljna. Zajedničko pripremanje hrane je poseban doživljaj. Neko učvrsti postojeće veštine, neko stekne nove. Ovaj finansijski izdatak je, uz školarinu, najveći, ali i najfleksibilniji.


6. PUTOVANJA. NIGDE BEZ INDEKSA

Jedna od prednosti je to što mnogi prevoznici u Srbiji daju studentski popust na putnu kartu između dva grada. Postoje i posebni popusti za vozove. Ova prednost svim studentima znači, a posebno onima koji se često vraćaju u rodno mesto. Takođe, indeks omogućava i posebne povlastice pri kupovini mesečne karte za gradski prevoz.


7. DODATNO OBRAZOVANJE

Regruteri iz velikih kompanija koje posluju na tržištu, kao i samostalni preduzetnici, poručuju mladima da je danas neprihvatljivo samo ići na predavanja i polagati ispite. Na sve strane se apeluje da se studenti više aktiviraju na vannastavnim i vanfakultetskim aktivnostima, da je svaki korak van fakulteta prednost. Postoje brojni seminari, radionice, konferencije, treninzi namenjeni studentima. Iz svake oblasti može da se pronađe neki vid pohađanja neformalnog obrazovanja.


Kako uštedeti?

Postoje vannastavne aktivnosti u okviru fakulteta koje su namenjene studentima, i pohađanje je besplatno. U okviru studentskih organizacija, kulturnih centara, organizacija posvećenih mladima postoje besplatne aktivnosti za studente. Ukoliko se traži neki dokaz o statusu, to može biti indeks ili potvrda o redovnom studiranju. Seminari i doatne edukacije koje se plaćaju u velikom broju slučajeva nude popust za studente i grupne prijave. Okupite društvo, i ostvarićete nekoliko benefita.


8. ZABAVA

Na poslednjem mestu, ali nikako najmaže važan faktor tokom studentskih dana. Putovanja, izlasci, druženja, okupljanja, istraživanja, upoznavanja ljudi i sveta... sve je to sastavni deo studentskog doba. Idealno je da bude u balansu sa ispunjenjem obaveza. Uz indeks i malo volje, zabava postoji. Na listu studentkih troškova dodajte i ovaj. Nećemo vam dati odgovor na to kako da uštedite, samo ćemo vas podsetiti na ključne reči: kreativnost, inicijativnost i druženje.


Za The Foresighter piše: Jovana Milić


Povezani članci:

8 Načina Da Smanjite Troškove Studiranja I DEO

Finansijska prevencija - Kako obezbediti sigurnu budućnost I DEO

Finansijska prevencija - Kako obezbediti sigurnu budućnost II DEO

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter