30 razloga za posedovanje zlata - od 21 do 30


21. ZLATO TRAJE VEČNO

Ukoliko odlučite da investirate u nešto poput elektronskog uređaja, automobila ili odeće, u startu znate da taj predmet traje samo određeni vremenski period.

Čak i predmeti koji su predmet kolekcionarstva, poput vina, cigara, antikviteta, slikarskih platana ili satova imaju vek trajanja i posle određenog perioda ili propadaju ili im je potrebna restauracija. Dok je zlato metal koji se ne menja, ne oksidira, ne zahteva održavanje i sposobno je da sačuva svoje fizičke karakteristike čak i u ekstremnim uslovima.


22. U SVETU IMA MANJAK ZLATA

Sam naziv dragocen koji se koristi da bliže opiše metale poput zlata govori da ga nema dovoljno da zadovolji potrebe tržišta. Zbog toga mu je i cena uvek visoka.

Iako preciznih podataka nema, smatra se da je celoj ljudskoj istoriji proizvedeno manje od 200.000 tona zlata, odnosno oko 10.000 kubnih metara. Ni danas nije moguće utvrditi precizno čak ni količinu novoproizvedenog zlata jer pojedine države, poput Kine ne iznose javno stanje svojih zlatnih rezervi i količinu provoizvedenog zlata na godišnjem nivou iz makroekonomskih razloga, na prvom mestu. Špekuliše se da Kina ima mnogo veće zalihe zlata u trezorima centralne banke nego što u svojim izveštajima objavljuje.

Ilustracije radi, kada bi se svo zlato ovog sveta moglo izliti u jednu kocku ili kvadar, strana takve geometrijske figure bila bi slična jednom teniskom terenu.

Možda se čini da je reč o velikoj količini, ali skrećemo pažnju da se zlato proizvodi hiljadama godina, a već proizvedene količine se ne troše već se uglavnom pretapaju u nove forme, a novoproizvedenim odnosno zlatom izvađenim iz rudnika ta količina se iz godine u godinu neprestano uvećava.

Kada se sagleda važnost zlata kroz istoriju dolazimo da zaključka da njega zapravo ima jako malo kao i da su resursi za proizvodnju istog veoma ograničeni, a sama proizvodnja nimalo jeftina.


23. PLAĆANJE ZLATOM JE NEOPOREZIVO

Kako zlato u svetu više nije legalno sredstvo plaćanja, njegova razmena se vrši uglavnom bez poreza, a u mnogim zemljama investiciono zlato oslobođeno je čak i PDV-a


24. ZLATO JE POGODNO ZA OLAKŠAN PRENOS VELIKE VREDNOSTI

Zbog svoje specifične težine veliku količinu zlata možete držati čak i u novčaniku, a čak kilogram zlata ima relativno malu zapreminu i može stati u osrednji džep na garderobi. Tako možete poneti veliku vrednost sa sobom koja ne zahteva prostor.


25. ZLATO JE UNIVERZALNA POLISA OSIGURANJA

Sa izvesnom količinom zlata kod sebe, možete se osećati finansijski sigurnim i zbrinutim u bilo kojoj državi sveta.


Vidite još:

30 razloga za posedovanje zlata - prvih 10

30 razloga za posedovanje zlata - drugih 10 


26. ZLATO IMA INDUSTRIJSKU PRIMENU

Iako ne u meri kao srebro, zlato ima i svoju ulogu u industriji. Najviše tehnološkoj i medicinskoj. Po svojim performansama, ono bi bilo još više zastupljeno, ali zbog svoje visoke cene, proizvođači su prinuđeni da koriste jeftinije materijale.


27. ZLATO I GREŠAMOV ZAKON

Princip da loš novac izgurava iz cirkulacije dobar, poznat je kao GRESHAM LAW.

Naime, potrošači imaju uvek tendenciju da upotrebljavanju/troše nestabilne valute, a zadržavaju za sebe imovinu koja ima stabilniju vrednost, ili valute koje ulivaju poverenje. Zbog togaje zlato uvek u vrhu sredstava kojima se raspolaže samo retko i u nuždi, nakon što je potrošen sav fiat novac. Zbog toga je bolje posedovati zlato, a izbegavati njegovu prodaju po svaku cenu.


28. ZLATO JE ZAHVALNA BERZANSKA ROBA

Kako sve ima svoje vreme za kupovnu i za prodaju, tako i zlato. Pa ukoliko ne želite da držite zlato na duži rok kao jedan vid osiguranja svoje imovine, odnosno ako se bavite špekulacijama i berzanskim aktivnostima, trgovina zlatom ima takođe svoje dobre strane.

Kretanje cene zlata je podložno uticaju političkih i bezbednosnih dešavanja, aktivnosti centralnih banaka, kretanju referentnih kamatnih stopa itd. Kvalitetnom analizom ovih činilaca, plemenitim metalima se može se na kratak rok trgovati veoma uspešno.

Upravo vreme niskih kamatnih stopa i kvantitativnih olakšica je dobro za zlato, jer držanje novca u bankama ne donosi željeni prihod.


29. ZLATO KAO NAKIT I STATUSNI SIMBOL

Iako se trendovi ciklično vraćaju, pa samim tim i zlato ulazi i izlazi iz mode, juvelirstvo je univerzalno veoma zastupljeno, a osnovni materijal za izradu nakita je zlato. Negde je tradicionalno više zastupljenjo (kao u Indiji recimo), a negde manje, ali svakako zlato je sinonim za vredan nakit.


30. ZLATO U DIGITALNOM DOBU

Zlato i kriptovalute, mogu jedni drugima biti alternative i međusobno činiti siguran deo investicionog portfolija. Pogledajte koje su sličnosti a koje razlike između zalta i Bitcoin-a.


 

Vidite još:

 

Zlatne rezerve i zlatna podloga

Povratak na zlatni standard - Prednosti i Nedostaci

Zlato i Dolar

Latinska monetarna unija

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter