IZVEŠTAJ SA BERZE - Maj 2017


U saradnji sa Wise Broker, Beograd


BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Maju 2017:


BLAGI OPORAVAK BELEXA, ENERGOPROJEKT U FOKUSU

Protekli mesec na Beogradskoj berzi doneo je promet od 4,2 milijarde dinara (33,8 miliona evra), ali je manje od desetine realizacije otpalo na tržište akcija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,7 odsto na 725,9 poena i nalazi se u neznatnom plusu od početka godine.

Energoprojekt holding (ENHL) je bio u centru pažnje investitora tokom maja sa realizacijom od 131,9 miliona dinara uz rast cene od 7,4 odsto na 1.450 dinara. Ipak, krajem meseca utihnulo je trgovanje ovom hartijom nakon što je protekao presek za učešće na skupštini akcionara. Jedna od važnijih skupština akcionara u istoriji Energoprojekta biće održana 8. juna, a ključna tačka dnevnog reda je glasanje o poverenju aktuelnoj upravi, u pokušaju drugog po veličini akcionara, firme Napred Razvoj, da preuzme kompaniju.

Solidan promet tokom maja od 73,4 miliona dinara registrovao je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) koji je oslabio četiri odsto na 1.263 dinara, nakon što je tokom marta stizao do nivoa od 1.400 dinara, na krilima velikog interesovanja za koncesiju kompanije. U prvoj polovini juna biće poznata imena potencijalnih koncesionara koji su se kvalifikovali za drugu rundu, kada će se dostavljati obavezujuće ponude.

Naftna industrija Srbije (NIIS) u maju je pala 1,1 odsto na 737 dinara uz realizaciju od 58 miliona dinara. Uprava ove kompanije je zakazala redovnu skupštinu akcionara za jun, a kao i proteklih godina akcionarima će na ime dividende pripasti četvrtina prošlogodišnje dobiti. Akcionari će putem dividende dobiti 4,02 milijarde dinara odnosno bruto iznos po akciji od 24,66 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,3 odsto.

Zemunski proizvođač pesticida, Galenika Fitofarmacija (FITO), blago je oslabila na 2.689 dinara uz promet od 32,2 miliona dinara. I ova kompanija će tokom juna održati redovnu skupštinu akcionara, a uprava je predložila blago povećanje dividende na 86 dinara po akciji (dividendni prinos od 3,2 odsto).

Među prometnijim akcijama, pored Energoprojekta, dobitnici su bili i Alfa plam (ALFA) i Metalac (MTLC) koji su skočili po 4,4 odsto. Metalac je saopštio da je u prvom kvartalu zabeležio snažan rast poslovanja, u velikoj meri zahvaljujući povećanom izvozu na rusko tržište. Ruska podružnica, Metrot, u periodu januar-mart registrovala je skok prihoda od 53,2 odsto na 2,1 milion evra, dok je bruto dobit ovog glavnog ino preduzeća skočila 4,8 puta na 403,5 hijada evra. I Alfa plam je zabeležio rast profitabilnosti u prvom kvartalu, takođe zahvaljujući rastu prodaje na stranim tržištima. Neto dobit kompanije u periodu januar-mart skočila je pet puta na 123,7 miliona dinara.

 

 


DOBITNIK MESECA

Akcije proizvodno montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna (JESV) stigle su proteklog meseca do nivoa od 5.000 dinara, po prvi put još od januara prošle godine. Od početka marta, akcije Jedinstva skočile su skoro 25 procenata, usled boljeg poslovnog trenda u 2016. godini koji je doneo odlične konsolidovane rezultate ove grupe. Takođe, uprava je predložila povećanje dividende sa prošlogodišnjih 211,8 na 294,12 dinara po akciji.

 

GUBITNIK MESECA

Beogradska berza je privremeno obustavila trgovanje akcijama senćanske fabrike šećera, TE-TO (TETO), nakon što je nad ovom kompanijom otvoren stečajni postupak. TE-TO je prošle godine zapao u velike finansijske probleme kada je došlo do vlasničkih promena koje su dovele do nelikvidnosti koja je kulminirala blokadom računa. Pre preuzimanja od strane MK grupe, ova šećerana je zauzimala 20 odsto domaćeg tržišta šećera.


 

SVETSKE BERZE

 


SVETSKE BERZE NA NOVIM REKORDIMA

Nakon što je prvi krug franskuskih predsedničkih izbora u aprilu odagnao glavne strahove investitora, očekivana pobeda Makrona u drugom krugu podržala je uzlazni trend i nove rekorde berzanskih indeksa. Zajedno sa dobrim makroekonomskim podacima ekonomije evrozone i odličnim korporativnim objavama za prvi kvartal, ovo je bio glavni faktor uzlaznog trenda na berzama i tokom maja.

Međutim, pogrešno bi bilo zaključiti da su ključni svetski berzanski indeksi imali kontinuirani uzlazni trend tokom proteklog meseca. Štaviše, sredinom maja glavni američki, ali i evropski berzanski indeksi, zabeležili su ozbiljne korekcije, a ponovo je politički teren bio glavni izvor turbulencija na tržištima kapitala.

Investitori su ponovo iskazali povećanu zabrinutost oko toga da li će Bela kuća biti u stanju da donese ključne zakone koji bi podstakli ekonomski rast. Podsetimo, reforma poreskog sistema i velike državne investicije u infrastrukturu bili su glavna Trampova obećanja kojima je "kupio" Wall Street i doveo do višemesečnog rasta indeksa nakon okončanja izbora. Iako su ovaj uzlazni trend pratile razne afere oko nove administracije, kao što je pitanje protekcionizma i zabrana slobode kretanja pojedinim nacijama, korporativna Amerika je bila zadovoljna dok su ključni ekonomski zakoni bili na vidiku. Međutim, izveštaji da je Tramp sugerisao da se stopira federalna istraga oko veze njegovih savetnika tokom kamanje sa Rusima, izazvala je veliki nemir među investitorima, dok su pojedini analitičari podsetili na aferu Votergejt koja je oborila predsednikovanje Niksona, a sa njim i Wall Street kome je trebalo osam godina da se vrati na pređašnje vrednosti.

Ipak, ova korekcija indeksa sredinom meseca brzo je prevladana, što je još jedna potvrda jačine aktuelnog uzlaznog trenda. Rast su mahom nosile tehnološke akcije, te je Nasdaq tokom maja dodao na vrednosti 2,5 odsto, dok od početka godine beleži skok od skoro 14 procenata. Indeks S&P 500 je tokom maja porastao 1,2 odsto, dok je Dow Jones generisao skroman rast od trećine procenta.

I evropske berze nastavile su uzlazni trend, kome su pored političkih faktora doprineli i makroekonomski podaci koji govore o dodatnom ubrzanju privredne aktivnosti tokom maja u zemljama koje koriste evro. Rast evropskih berzi predvodio je nemački DAX je skočio tokom maja 1,4 odsto, dok od početka godine registruje rast od skoro deset procenata.


U saradnji sa Wise Broker, Beograd

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter