IZVEŠTAJ SA BERZE - Jul 2017


U saradnji sa Wise Broker, Beograd


BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Julu 2017:


OPORAVAK BELEXA, ENERGOPROJEKT DOBIO VEĆINSKOG VLASNIKA

Domaće tržište akcija oporavilo se tokom jula 1,6 odsto na 722,9 poena, nakon što je u junu pretrpelo korekciju od dva odsto. Time se ova korpa najlikvidnijih akcija vratila na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini. Ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 6,1 milijardu dinara (50,5 miliona evra), što je najveća mesečna realizacija u tekućoj godini.

Najprometnija akcija bio je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) koji je porastao 1,7 odsto na 1.308 dinara uz promet od 153,6 miliona dinara. Aerodrom je nastavio uzlazni trend broja putnika, te nakon sedam meseci beleži stopu rasta od nepunih devet procenata. Sada izgleda sasvim realno da bi mogao da se postigne ambiciozan cilj uprave od 5,5 miliona putnika u celoj godini. Istovremeno, ponovo je produžen rok u tenderskom postupku za koncesiju kompanije, pa ostaje da se vidi da li će novi koncesionar biti izabran do kraja godine.Energoprojekt holding (ENHL), u velikoj meri zahvaljujući ponudi za preuzimanje, zabeležio je tokom jula promet od 146,6 miliona dinara, uglavnom na nivoima nižim od cene u ponudi za preuzimanje od 1.501 dinar. Poslednjeg dana u mesecu, koji je bio i poslednji dan za prihvatanje ponude, akcije ove kompanije su trgovanje završile na 1.506 dinara što je bilo nedovoljno da se osujeti uspeh preuzimanja. Napred Razvoj je stekao kontrolni paket akcija u ovoj kompaniji, što će svakako nepovoljno uticati na dalje berzansko trgovanje ovom hartijom jer će svega oko 15 odsto akcija biti slobodno za trgovanje.

Naftna industrija Srbije (NIIS) tokom jula se oporavila 2,2 odsto na 691 dinar uz promet od 93 miliona dinara, u velikoj meri usled rasta cene sirove nafte i objave dobrih poslovnih rezultata pred kraj meseca. Jubmes banka (JMBN) je skočila skoro 10 procenata na 7.140 dinara uz realizaciju od 92,5 miliona dinara, dok je solidan trend prethodnog meseca beležila i Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 2,3 odsto na 1.850 dinara uz trgovanje vredno 27,4 miliona dinara. Povećani interes investitora za akcije najveće domaće banke pod državnom kontrolom doneli su dosta bolji poslovni rezultati u tekućoj godini, te očekivana privatizacija o kojoj se u poslednje vreme prilično malo govori.

 


DOBITNIK MESECA

Najveći dobitnik među članicama indeksne korpe bila je valjaonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), koja je skočila 18,6 odsto na 3.999 dinara uz promet od 9,5 miliona dinara. Od početka godine Impol je porastao preko 50 procenata, a sa tržišnom kapitalizacijom od oko 31 milion evra prestigao je po vrednosti gornjomilanovački Metalac (MTLC). Impol je i prošle godine prednjačio na Beogradskoj berzi sa skokom od 142,6 odsto.

GUBITNIK MESECA

Bečejski Sojaprotein (SJPT) nastavio je gubitnički niz, spustivši se tokom jula 13,1 odsto na 371 dinar. Od početka godine, ova kompanija koja posluje u sastavu Viktorija grupe izgubila je na vrednosti skoro 40 procenata kao posledica negativnog poslovanja i neizvesnosti oko rešenja pitanja nagomilanog duga. Sojaprotein će sredinom avgusta objaviti polugodišnje rezultate poslovanja koji će dati ocenu da li se akcionari ove bečejske fabrike mogu nadati boljoj drugoj polovini godine.


 

SVETSKE BERZE


EVRO RUŠI EVROPSKE BERZE, AMERIKA NA NOVIM REKORDIMA

Mesec za nama doneo je nove rekorde na američkom tržištu kapitala, dok je jačanje evra i najava promene politike Evropske centralne banke (ECB) dovela do slabljenja kontinentalnih evropskih tržišta. Osim slabljenja dolara, zamah američkim akcijama dale su i korporativne objave koje su na putu da dobrano nadmaše očekivanja analitičara.

Julski sastanak ECB-a doneo je očekivanu odluku o zadržavanju nulte kamatne stope, ali su investitori sa nestrpljenjem osluškivali signale u pogledu buduće monetarne politike ove druge po globalnoj važnosti centralne banke. Čelnik ECB-a, Mario Dragi, izjavio je da će monetarni stimulansi biti postepeno povlačeni kako se ekonomija ubrzava, a da će na jesen otpočeti razgovori oko budućnosti monetarne politike, čiji će eventualni zaokret svakako biti postupan. Dragi nije spominjao tajming za ublažavanje stimulansa, ali je naglasio pozitivni razvoj u ekonomskoj aktivnosti evrozone, uključujući tu kako privredni rast, tako i smanjenu političku neizvesnost.  Analitičari su ovo izlaganje protumačili kao najavu zaokreta u monetarnoj politici koja bi mogla uslediti već početkom naredne godine, a prva direktna reakcija bilo je jačanje evra koji je do kraja meseca stigao do nivoa od 1,18 dolara.Nemački DAX je drugi mesec zaredom zabeležio pad vrednosti, ovaj put od 1,7 odsto, u velikoj meri pod uticajem ECB-a, ali i novog skandala koji je zahvatio nemačku auto industriju i ponovo doveo u pitanju kredibilitet ove industrijske super sile. Francuski CAC je oslabio pola procenta, dok je britansko tržište kapitala zabeležilo rast manji od jedan odsto.

Američke berze su nastavile stazom novih rekorda, a prednjačile su tehnološke akcije koje su vinule Nasdaq 3,4 odsto. Berzanski pokazatelj 30 najvećih američkih kompanija, Dow Jones, skočio je 2,5 odsto, dok je indeks S&P 500 dobio na vrednosti skoro dva procenta. Uprkos tome što je nova američka administracija nastavila da gubi kredibilitet, američke akcije su nastavile uzlazni trend na krilima odlične sezone korporativnih rezultata. Nakon što je više od trećine kompanija iz indeksne korpe S&P 500 objavilo rezultate, zabeležen je rast kumulativne dobiti od 8,8 odsto i prihoda od 3,4 procenta. Ukoliko bi ostale članice ove indeksne korpe objavile rezultate u skladu sa očekivanjima, na nivou celog kvartala bi bila postignuta dobit veća za 8,7 odsto, dok bi prihodi porasli 4,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovo će biti četvrti kvartal zaredom kako američke korporacije beleže rast dobiti u odnosu na uporedni period prethodne godine.


U saradnji sa Wise Broker, Beograd 

 

 

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter