Malta - epicentar evropske gejming industrije

POČECI GEJMINGA NA MALTI

Malta je bila prva zemlja Evropske unije koja je posebnim propisima regulisala tržište internet video igara, odnosno iGaming industriju, usvajanjem zakona pod nazivom Remote Gaming Regulation, iz 2004. godine i to pred sam ulazak Malte u Evropsku uniju.

Od tada sektor internet biznisa doživeo je ogroman rast, a Malta je postala lider u Evropi kada je ovaj proizvod odnosno usluga u pitanju.

Nakon što je usvojena pomenuta regulativa, koja je detaljno regulisala licence, ugovore i sve specifičnosti ove industrije, uz davanje neizbežnih olakšica potencijalnim investitorima, Malta je otvorila širom vrata za stotine kompanija koje su svoje poslovanje preselile u ovu ostrvsku zemlju.

Ipak, istorija internet igara na Malti datira još od kraja devedesetih. Dok su u to vreme druge evropske države štitile monopolske položaje pojedinih kompanija, Malta je odlučila da svoje tržište potpuno otvori za online business generalno i to pred samu ekspanziju interneta. Primera radi, prvo online klađenje organizovano je upravo na Malti 2000. godine i to u režiji državne lutrije.

Danas, udeo gejming industrije u BDP-u Malte je 12%, i zapošljava direktno 8.000 ljudi, a posredno još 3.000 kroz razne servise koji opslužuju kompanije uključene u ovaj posao. Malta je do sada izdala oko 470 licenci za obavljanje poslova internet i telekomunikacionih operatora, za oko 270 kompanija koje imaju sedište na ostrvu. Neke od ovih firmi su došle samo zbog dobijanja licence, dok mnoge posluju na Malti bez namere da apliciraju za istu, koristeći povoljan fiskalni okvir koji država omogućava ovom biznisu.

Najveće kompanije kao Betsson, Unibet, Betfair, Interwetten, Bet-At-Home, Pinnacle sports ili Tipiko, na vreme su prepoznali prednosti koje ostrvo pruža i ponosno ističu kako im Malta obezbeđuje stabilan i siguran poslovni i politički ambijent za nesmetano funkcionisanje.

Investicije i razvoj u nove tehnologije i internet industriju neminovno su povukli sa sobom i razvoj telekomunikacionih kompanija, platformi za elektronsko plaćanje, softverski inžinjering, kao čitavu jednu novu granu koja pruža podršku novom biznisu na ostrvu.

Dodatna prednost Malte je članstvo u EU, koje omogućuje njenim kompanijama da pružaju usluge širom Evrope. Naime, sa telekomunikacionom odnosno internet operatorskom licencom izdatom na ostrvu, zagarantovano je dobijanje licenci i u drugim državama EU za istu vrstu posla.

Malta Gaming Authority (MAG) ali i sama država, stali su u potpunosti iza ove industrije, najpre stavljajući je po jasan zakonski okvir, a zatim i kroz marketing projekte kao što je Gaming Malta, gde se ostrvo promoviše upravo kroz online gaming sa ciljem da privuku nove investicije ali i mlade stručnjake koji su zainteresovani da rade na ostrvu.

Sa rastom i razvojem biznisa, neminovno je napredovala menadžerska i finansijska struktura kompanija, poprimajući forme koje imaju kompanije Silicijumske doline. Iako se Malta još uvek ne može porediti sa San Franciskom niti njene kompanije koje se bave internet biznisom sa svetskim veličinama kao što su Alphabet, Facebook ili Uber technologies, lokalni političari ne kriju ambiciju da jednog dana ostrvo postane lider u ovoj industriji, bar na starom kontinentu.

MALTA U BROJEVIMA

Malta, već kao veoma atraktivna mediteranska zemlja, sa preko 7.000 godina istorije i 300 sunčanih dana u godini, ima sve preduslove da bude razvijena zemlja sa velikim potencijalom u mnogim oblastima.

Od pristupa Uniji, i evro zoni, finansijski sektor dosegao  je 13% BDP-a, sa godišnjim rastom od 25%, upošljavajući oko 10.000 stanovnika.

Ostrvo ima registrovanih 65.000 kompanija, što je na 420.000 stanovnika izuzetno veliki broj, imajući u vidu da Malta nije na mapi tzv poreskih rajeva i off shore biznis destinacija. Takođe, cifra od 330.000 registrovanih automobila govori o jako visokom standardu stanovništva.

Na Malti uspešno funkcioniše i berza, Malta Stock Exchange (MSE) koja ove godine obeležava 25 godina od osnivanja. Berza se za sada bazira samo na malteškom tržištu, ali sa realnim ambicijama za internacionalnu ekspanziju, a trenutno koristi modernu Deutsche Borse’s Xetra platformu za trgovinu i okuplja preko 4.000 brokera u 16 različitih zemalja.

Ipak naveći deo BDP-a Malte, čini lučki i brodski biznis, oko 14%.

Na ostrvu se registruje oko 900 brodova godišnje, od jedrenjaka, prekookeanskih kruzera do tankera, ali napominjemo da više od polovine čine super luksuzne jahte. Činjenica da broj registrovanih plovila godišnje raste za više od 10%, obećava Malti stabilan i dugoročan rast, uprkos recesivnim trendovima u svetu.

Fotografije: Dragana Ranković

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter