JACK MA: 3 ključne stvari za čovečanstvo, povezane sa brojem 30

 


JACK MA - PORUKE SA WEF-a, U DAVOSU

Jack Ma, osnivač Alibabe, logistic - internet giganta, koji je rekao sve ono što je zvanični Peking prećutao, podigao je najviše prašine svojim govorom na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu. A njegove tvrdnje, koliko god bile direktne i neprijatne za mnoge, niko nije demantovao niti opovrgao.

Ma je uz dopuštanje voditelja da izrazi svoj lični stav, konstatovao kako je u poslednjih 30 godina SAD proćerdala 14.2 triliona dolara na vođenje 13 ratova i podršku Wall street-u, dok je sa druge strane odbacila neke vrste industrije koje je ostatak sveta velikodušno prihvatio.

A njegove reči savršeno su se uklopile u nove vetrove koji duvaju sa one strane Atlantika.


"SAD je protraćila svoje bogatstvo"


Jack Ma je naveo da ne vidi razloge za strah od kineske ekspanzije. Naprotiv, moraju se sagledati potencijalne koristi za zemlje sa obe strane okeana.

Koliko su Jack Ma, Alibaba, ali i Kina važan globalni faktor, govori činjenica da je Donald Trump već ugostio Jacka u svom Trump tower-u pre nego bilo kog drugog svetskog političara, gde su otvoreno razgovarali o mogućnostima zajedničkog delovanja na globalnom tržištu i izvozu američke robe u druge delove sveta preko Alibabine mreže koja je najveća na svetu. Konkretno, razmatrane su mogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda iz centralnih i istočnih delova SAD u Kinu.

Jack Ma, izneo je i zanimljivu teoriju koju je nazvao “30”, o tri najvažnije stvari na koje treba da obratimo pažnju.

Kao prvu stvar naveo je da je sledećih 30 godina izuzetno kritično za čovečanstvo, jer svaka industrijska odnosno tehnološka revolucija traje 50 godina. Prvih 20 je već prošlo I tehnologija je dostigla zavidan nivo.

Facebook, Google, Amazon, Alibaba, Ebay, sve je to OK, međutim sada je potrebno da ta dostignuća promene svet na bolje, rekao je Ma. Sledećih 30 obeležiće primena tehnologije, a mi moramo odlučiti kome će i na koji način nova tehnologija služiti.

Sledeće što je bitno za nas, a povezano je sa brojem 30, je internet generacija koja danas ima 30 godina. Oni su potpuno drugačiji od svih prethodnih generacija i predvodiće svet ka novim promenama, a mi ostali moramo da ih pratimo.

Treća bitna stvar su male kompanije koje imaju do 30 zaposlenih. Karakteriše ih velika prilagodljivost novonastalim tržišnim uslovima i veliki potencijal za budućnost.


"Svet treba da se fokusira na 3 krucijalne stvari: Sledećih 30 godina koje su ključne za čovečanstvo, internet generaciju koja danas ima 30 godina i male kompanije sa 30 zaposlednih"


Jack Ma nije prvi put na Forumu. Veoma zapažen govor održao je pre 2 godine, kada je promovisao svoju internet imperiju, govorio o svojim počecima i viziji kako globalna saradnja u internet retail biznisu treba da izgleda iz ugla jedne Kineske kompanije.


"Sa državom uvek u ljubavi – nikad u braku"


Iz tog razgovora ostala je upamćena njegov odgovor, kojom se nadovezao na pitanje da li je u stvaranju njegove kompanije učestvovao i kineski državni kapital: Sa državom uvek u ljubavi – nikad u braku.

 


Povezani članci:

Šta se dešava sa Bitcoin-om 

I to je Amerika 

Zeleno svetlo za Blockchain sa WallStreet-a

Ukidanje gotovine: Elektronski novac vs. Privatnost

Nafta na putu oporavka 

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter