UMETNIČKE SLIKE - Šta treba da znate pre nego što ih kupite

Ukoliko niste profesionalni kolekcionar ili iskusni poznavalac umetnosti, možete napraviti niz grešaka i loših odluka prilikom kupovine umetničkih dela. 

U današnje vreme, prosečan kupac mnogo više pažnje posvećuje pažljivom odabiru televizora, telefona ili nekog drugog uređaja nego umetničkim delima, što je greška.

Naime, kvalitetna umetnička dela ne gube na vrednosti. Naprotiv cena im se samo uvećava vremenom i traju mnogo duže nego elektronski uređaji, komad nameštaja ili tepih. Zato je potrebno dobro se informisati i razmisliti pre investiranja u ovaj vid imovine.

Pravi i mudar izbor slike može značajno duhovno obogatiti vaš ali i život narednih generacija.

Pored provere originalnosti dela (po mogućstvu pribavljanja sertifikata) što se uvek podrazumeva kao uslov, napred ćemo prikazati još deset važnih pitanja na koja treba da obratite pažnju prilikom odabira umetničkog dela, konkretno slike.


1. DA LI VAM SE SLIKA SVIĐA?

Ukoliko sliku kupujete za sopstvenu kolekciju, a ne radi brze preprodaje i ostvarenja zarade, ovo je prvo i najvažnije pitanje koje treba sebi postaviti.

Kada cenite sopstveni vizuelni utisak  potpuno je nebitno šta će vam neko reći ili sugerisati odnosno kakvo je mišljenje raznih stručnjaka o slici. Pođite od toga da ćete to delo svakodnevno gledati i u njemu tražiti nove nijanse, linije, skrivene poruke i metafore.

Stručnjaci, kolekcionari i galeristi često namerno iznose kriv stav o nekom delu i retko ćete od njih čuti šta zaista misle, a sve zarad postizanja nekog cilja – zarade pri prodaji ili kupovini slike. Kada je vizuelno rešenje u pitanju – verujte svom instinktu.

Ako ste zainteresovani za ovakvu vrstu kupovine velika je verovatnoća da već imate izgrađen sopstveni ukus i stav po pitanju umetnosti koji je za vas ujedno najbitniji i najispravniji parametar pri odabiru.

Takođe vam se može desiti da se zaljubite u umetničko delo. Najlepša stvar kod umetnosti je radost koju donosi svaki trenutak koji provodite u svom domu ispred omiljene slike i može vam doneti mnogo više zadovoljstva nego kupovina umetnina iz nekog drugog razloga.


2. NE ŽURITE SA KUPOVINOM SLIKE

Kao knjiga ili film, slika zahteva određeno vreme kako bi bila pregledana i pročitana. Što je slika kvalitetnija utoliko će i njeno iščitavanje biti zanimljivije. Kao što se dobrom romanu, filmu ili predstavi uvek vraćate, kvalitetno umetničko delo vas takođe tera da mu se uvek vratite i iznova ulazite u njegovo analiziranje.

Veliki slikari se izdvajaju od ostalih između ostalog i po tome što kroz prepoznatljiv stil u delo unose svoju misao i poruku. Kao rezultat toga, delo se razvija tokom vremena i traži nove načine da tu poruku prenese do što većeg broja ljudi, koji će ga često interpretirati na različite načine, ali uvek prepoznavajući nameru autora da svoju emociju i doživljaj vizuelizuje na svoj način.

Velika umetnost ostavlja trajan utisak. Potražite delo koje vam drži pažnju i nakon što prestanete da ga gledate.

Mnogi galeristi će vam potvrditi da kupci neretko dolaze svakodnevno u galeriju i posmatraju sliku koju žele kupiti, a ugledne galerije stalnim kupcima omogućavaju da pozajme delo na određeni vremenski period pre kupivine, upoznaju ga i zbliže se s njim. Prema statističkim podacima, čak 90% takvih dela bude kupljeno, jer se kolekcionari vezuju za svoje umetnine.


3. GALERIJE ZARAČUNAVAJU VISOKE PROVIZIJE

Kada kupite sliku u galeriji, budite svesni da je galerista na njoj zaradio ponekad i duplo u odnosu na nabavnu cenu. Izuzetak su neprofitne galerije i umetnička udruženja koja ne uzimaju proviziju od autora za prodaju njihovih dela.

Imajte na umu da velike galerije vrše agresivne promocije raznih autora kod kolekcionara, reklamiraju ih, organizuju im samostalne izložbe i na taj način doprinose izgradnji njihovog imena u budućnosti. Kroz te kampanje oni zapravo na kraju zaradjuju, jer za te usluge uzimaju ogromne provizije od prodaje dela promovisanog autora.

Da bi se izbegle visoke marže galerija, uvek je bolje napraviti lični kontakt sa umetnikom ili vlasnikom slike i dogovoriti cenu direktno bez posrednika.


4. KVALITET MATERIJALA OD KOG JE SLIKA NAPRAVLJENA

Vrednost dela zavisi i od kvaliteta odnosno postojanosti materijala od kojeg je napravljena. Kada kolekcionar investira u sliku jako mu je važno šta će se sa istom dogoditi za 50, 100 ili 200 godina, odnosno da li će slika predstavljati porodičnu imovinu koja se prenosi generacijama ili će postati neupotrebljiva. Postojana ulja na kvalitetnim platnima mogu trajati i do 500 godina bez restauracije.

Najčešća oštećenja koja se javljaju kod slika koje godinama nisu držane u optimalnim uslovima su izbledelost boja, pukotine na površini slike, odvajanje bolje od podloge i platna… Međutim, to se sve može popraviti kroz stručnu i profesionalnu konzervaciju.

Malo je poznato da su kvalitetna platna, boje i hartija za crtanje i do 10 puta skuplji od običnih i zato je jako važno sa kojim materijalima umetnik radi.

Imajte na umu da se slike ne čuvaju uvek kod kolekcionara i u ličnim zbirkama odnosno galerijama ili depoima, Mnoge od njih se drže u lošim uslovima usled čega vremenom propadaju. Pored raritetnosti, to jedan od razloga zbog čega su stare slike vrednije. Ovo se naročito odnosi na stare crteže na papiru koji mnogo lakše propadaju ako se ne čuvaju kako treba.


 

Povezani članci:

Cvetko Lainović

Kovani novac Kneževine Srbije 

Narodni Muzej u Beogradu - Restauracija duha Srbije 


 

5. CENA I VREDNOST UMETNIČKOG DELA

Cena nije isto što i vrednost. Cena je iznos koji prodavac traži u zamenu za proizvod, a vrednost je zapravo iznos koji su kupci odnosno tržište spremni da plate. Tamo gde se ove dve vrednosti sretnu, dolazi do kupoprodaje.

Kod ocene vrednosti dela,  potrebno je uzeti u obzir dosta činjenica. Prepoznatljivost i starost autora, istorija prodaje i cene prethodnih dela, da li je delo publikovano u katalozima ili monografijama o autoru za vreme ili nakon njegovog života, broj samostalnih i kolektivnih izložbi, dimenzije, materijal, dostupnost dela autora na tržištu samo su neki od parametara na osnovu kojih se objektivno može izraziti vrednost dela.

Uz to, uvek imamo i subjektivni momenat – koliko je kupac spreman da plati i koliko mu je stalo baš do tog dela.


6. OPREDELITE SE ZA VRSTU UMETNOSTI KAO I ZA SLIKARSKI PRAVAC

Ako već niste, proučite vrste umetnosti odnosno slikarstva, pa zatim i pravce i odlučite koji vam se sviđaju. Da li volite ulja, crteže, grafike, akvarele, male ili velike formate umnogome će uticati na odluku u kom pravcu će se vaša kolekcija graditi. Isto se odnosi i na umetnički pravac koji preferirate.

Posle godina sakupljanja slika koje su po vašoj meri vaša kolekcija će ličiti na vas i u potpunosti odgovarati vašem ukusu i senzibilitetu.


7. DODATNI TROŠKOVI

Ukoliko kupujete izuzetno vredna umetnička u inostranstvu, računajte i na dodatne troškove bezbednog transporta i osiguranja. Pre kupovine, obavezno se raspitajte kod galeriste ili prodavca o visini transportnih troškova odnosno o visini troškova osiguranja obračunatih prema procenjenoj vrednosti dela. Imajte na umu i propise koji ograničavaju promet umetničkih dela koja imaju status kulturnog dobra.


8. USKLAĐIVANJE UMETNIČKE SLIKE I ENTERIJERA

Ukoliko se radi po posebnom delu koje za vas ima visoku afekcionu vrednost ili umetničkom delu od izuzetnog značaja koje zauzimaju uvek centralno mesto, prema njemu se obično usklađuje sve ostalo u prostoru.

Međutim, u većini slučajeva slika je ta koja ima ulogu da oplemeni i ulepša već formiran prostor pa s toga uvek obratite pažnju da uskladite delo sa enterijerom.

Boje koje dominiraju na slici, oblik i boja rama itekako mogu uticati da delo bude ukompnovano u određenu sredinu, ali i da pored visokog kvaliteta od nje odudara.


9. BUDITE HRABRI

Ako ozbiljno razmišljate o kolekcionarstvu ove vrste, morate imati određeno predznanje i iskustvo.

Morate biti i dovoljno hrabri da se upustite u kupovinu dela čak i u situaciji ako zakoni tržišta i kritika nalažu drugačije, a vaše oko, iskustvo i instinkt kažu da je slika pravi izbor za vas.

Sopstveno otkriće vrednosti koje neka slika ili slikarstvo određenog autora ima, najbolja je nagrada svakom kolekcionaru. A različita mišljenja o delu uvek su dobrodošla jer stimulišu korisnu i zabavnu diskusiju.


10. NE LIBITE SE DA POSTAVLJATE PITANJA VEZANA ZA SLIKU

Vrlo je važno poznavati komad koji kupujete, njegovu istoriju i pozadinu nastanka. Svako delo ima svoju priču, od raspoloženja u kom je autor stvarao, inspiracije, mesta i trenutka gde je nastalo i njegovog puta do vaše kolekcije. Da li je slika bila prodavana na aukcijama ili izložbama ili je poklanjana iz velike ljubavi, kao i čije sve zidove je krasila. Te informacije su deo svake slike i uvek je dobro imati ih.


 

Slika: Ljubodrag Janković Jale - Žena sa frulom, ulje na kartonu

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter