Kriza banaka u Italiji - prazne se bankomati

Nakon što se proširila vest o problemima u kojima se našlo nekoliko velikih italijanskih banaka, uključujući i najstariju Monte dei Paschi, italijani su ispraznili bankomate širom zemlje plašeći se za svoje uloge.

Sve je počelo početkom godine, kada je SuperStation95 počeo sa špekulacijama o zdravlju italijanskih banaka i nazvao ih krivim tornjem, koji se može svakog trenutka urušiti. Od tada panika ne prestaje da trese Italiju, ali i druge evropske zemlje.

Eventualni krah nekoliko italijanskih banaka imao bi domino efekat i na zdrave banke u Italiji, a nakon toga talas panike lako može krenuti i ka drugim zemljama širom Evrope.

Najbolji pokazatelj krize je pad vrednosti akcija banaka u Italiji od neverovatnih 68% od početka 2016. godine.

Gledajući pojedinačno, situacija je i mnogo gora, pa su akcije Monte dei Paschi banke izgubile čak 86% vrednosti od početka godine.


Printscreen: Superstation95


Finansijska stabilnost Italije je jako važna za EU.

Imali smo prilike da vidimo koliko je teško da ostatak EU spase prezaduženu Grčku, koja je relativno mala i zauzima 44. mesto na listi svetskih ekonomija. S obzirom da je Italija 8. najveća ekonomija sveta, a njena zaduženost je trenutno na oko 132% BDP-a, EU nema instrument niti resurs da se nosi sa topljenjem italijanskog finansijskog sistema koje je već na delu, jer se banke dave u nenaplativim kreditima.

Dok investitori beže i građani panično podižu svoj novac, političari prilično pasivno posmatraju ceo događaj.

Tako, Jeroen Dijsselbloem, predsedavajući Eurogroup, nije posebno zabrinut i smatra da se bankarski problemi moraju rešavati unutar banaka, a da bankari ne smeju da čekaju krajnje situacije i da se obraćaju državama i EU za pomoć.

Ova izjava dolazi dan nakon što je David Folkerts-Landau glavni ekonomista Deutsche Bank, pozvao ECB da obezbedi 150 miliardi evra za spasavanje bankarskog sektora u Italiji jer to nije samo italijanski problem.

Koliko je u pravu, svedoči činjenica da je Deutsche Bank na staklenim nogama i da beleži najveći pad vrednosti akcija u novijoj istoriji.

EU će definitivno morati da podrži bankarski sektor kako bi izbegao potpuni kolaps finansijskog sistema, a podržaće ga jedino ubrizgavanjem dodatnih količina novca.

Takođe veliki problem je činjenica da pravo na emitovanje evra ima samo Evropska centralna banka, a ne države članice Unije, a potrebe za novčanom pomoći nemaju sve članice podjednako. Nekim članicama to može stvoriti veće probleme nego što će imati korist one kojima je pomoć potrebna.

Potencijala kriza banaka u Evropi prouzrokovaće i krizu evra, a onda će se kapital u prvo vreme prelivati u druge sigurnije valute kao što je dolar, sve dok kriza ne zakuca i na vrata USA usled problema koji se i tamo nagomilavaju. A onda će druge vrste sigurne imovine biti jedini način da se sačuva vrednost kapitala.

Da li će Italija biti kamen oko vrata Evropske unije, kao što je i pre jednog veka bila njenoj prethodnici, Latinskoj monetarnoj uniji, godine koje dolaze, a koje će biti sve samo ne monotone i neinteresantne, će pokazati.

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter