Balet Borisa Eifmana - Ana Karenjina

Baletski spektakl u koreografiji  Borisa Eifmana, na muziku velikog Čajkovskog, Ana Karenjina, predstavljen je beogradskoj publici na velikoj sceni Sava Centra.

Predstava je deo turneje u čast 70. Eifmanovog rođendana, a pored Beograda, igraće se još u tri evropske prestonice, Bratislavi, Budimpešti i Beču.

Ceo balet je postavljen na mešavini dela Čajkovskog, složenih u jednu celinu na način da pruže potpun doživljaj razvoja događaja, od želje i rasplamsavanja zaljubljenosti pa dalje izvlačeći na površinu fabulu ove ljubavne priče, kakvu jedino ruska književnost može da iznedri.

Uspeh čuvene koreografije ogleda se u tome što je Eifman kroz univerzalni jezik pokreta uspeo da prenese najrazičitije emocije, ljubav, ekstazu strasti, ali i bol i očaj.

Eifman, kroz predstavu ispunjenu emotivnim krajnostima, ne libi se da odstupi od osobina Tolstojevih junaka, davajući im pregršt  karakteristika koje se menjaju iz scene u scenu i navode gledaoca da na potpuno novi način doživi ovo delo u odnosu na roman ili neki od mnogobrojnih filmova snimljenih o ovoj nesvakidašnjoj ljubavi.

Snažni, frekventni i akrobatski teško izvodljivi pokreti, koji samo retko prelaze u mirnoću i svedenost, na momente bacaju u drugi plan sjajnu muzičku podlogu, pa se stiče utisak da koreograf namerno izbegava da napravi bilo kakav balans između kompozicije, libreta i pokreta, želeći da prenese na gledaoce svu snagu i nesagledivost upravo disbalansa racionalnog i emotivnog  kod Tolstojevih junaka.

Maria Abashova i Sergey Volobuev plešu po granicama ljudske izdržljivosti, a sam ples je kompleksan kao i njihov odnos. Na trenutke skoro bez kontakta sa akcentom na pogledima i mimohodu, pa do strastvenih zagrljaja iz kojih se par ovih iskusnih i dobro obučenih plesača, kroz vrhunske baletske figure stapa u jednu celinu.

U ovoj vanvremenskoj temi Eifman možda i više nego Tolstoj razbija sve moralne i društvene norme, potpuno prepuštajući Karenjinu sopstvenim strastima već na početku predstave i ostavljajući je bez kontrole nad sopstvenim životom.

Autor baleta se možda previše koristio hiperbolama, ali to je bio jedini način da snažnu emociju koji nosi ova predstava oslobodi u punoj veličini i donese pred gledaoca.

Od Druge simfonije, preko Francesce di Rimini do čarobnog zvuka Serenade u C molu Petra Iliča Čajkovskog, muzika podupire i obogaćuje svu raskoš ovog velikog dela.

Boris Eifman decenijama deli baletski svet i kritiku svojim talentom i kontraverznošću. Rođen je 1946. godine u Sibiru, a diplomirao je na presižnom Lenjingradskom konzervatorijumu. Postavio je više od 50 baletskih predstava, raznih žanrova i plesnih stilova. Od varijacija na ruski klasični balet kroz KarenjinuOnjegina, pa do Don JuanaHamleta i baletskog spektakla - Rodin.

Ana Karenjina je jedna od najuspešnih predstava na njegovom repertoaru i neprekidno se izvodi počevši od premijere 31. marta 2005. godine.

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter